2011 m. kovo 6 d., sekmadienis

Siūtos daugkartinės sauskelnės ir natūralioji higiena

            Pirmąjį savo vaikutį auginau su vienkartinėmis sauskelnėmis, nes net ir nebuvo minties, kad kažkaip kitaip įmanoma. Kai jau perėjau prie daugkartinių - visi siuvimai atrodė tokie sudėtingi. Nes nepasitikiu savo kaip siuvėjos įgūdžiais. Man daug lengviau buvo numegzti vilnones kelnytes ir naudoti vystyklus su "snapiu".
           Antrajam sūnukui tik kelis vienkartnius vystyklus esu sunaudojusi. Bet pasisiūti vis nedrįsau. Tiksliau siūti tokių, kaip dabar pasiuvau, nes atrodė per sudėtinga. Tiesa, nepaisant to pasisiuvau medvilninių triusikėlių ir naudojau juos su marliniais įklotukais. Labai patogu ir kas mane džiugina: nereikia kasdien su dideliausiu maišu sunaudotų sauskelnių žygiuoti prie šiukšlinės.
            "Prieraišiosios tėvystės centre" mama Jevgenija moko, kaip pasisiūti daugkartinius vystyklus, pataria, kokį modelį, kokias medžiagas naudoti. Netyčia pakliuvau į jos užsiėmimą ir susiviliojau pabandyti, nes ne taip jau žiauriai sudėtinga tai pasirodė ;) Naudojau paprastą tarybinę medvilnę ir padariau su kišenėlėmis, kad galėčiau tuos pačius turimus merliukus ir toliau naudoti.


           Nenaudoju aš jų kiaurą dieną, nes mano mažasis dažniau pliku užpakaliuku namie būna ir bandau pagauti sisiuką ar rimtesnį reikaliuką į puoduką. Žinoma didelė siekiamybė naudoti tik natūraliąją higieną (galite nueiti į paskaitėlę apie tai arba perskaityti Ingrid Bauer Diaper free baby knygą), atsiliepti į kiekvieną vaiko poreikį iškart. Bet esu labai daug norų turinti mama ir "nesidresiruoju" tinkamai. nes natūralioji higiena yra ne tiek vaiko "dresiravimas", kaip kai kas tai vadina, bet daugiau mamos dresiravimas, kad ji matytų vaikelio ženklus, suprastų juos, kad nuolat be perstojo būtų pasirengusi į juos atsiliepti. Tai labai stipraus šyšio su vaikeliu kūrimas. Bet vakarų civilizacijų kontekste, kur labai daug skubėjimo ir reikalų, atsidėti tik buvimui su vaiku sudėtinga. Ir darau tiek, kiek spėju, kiek man šiuo metu atrodo tinkama. Gal su kitu vaikeliu (jei toks sugalvos ateiti) bus dar kitaip ir būsiu jau pribrendusi daryti kažką kitaip, "tobuliau" ir jaustis dėl to taip pat lengvai ir natūraliai... Svarbu jaustis gerai mamai (nebūtinai super, užtenka būti gerai :))

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą