2011 m. kovo 7 d., pirmadienis

Temari - tradicinis japonų burbulų siuvinėjimo menas

           TEMARI – gerai žinomas pasaulyje tarp rankdarbių mėgėjų. Taip vadinami tradiciniai japoniški išsiuvinėti rutuliai, kurių pradinė paskirtis buvo vaikų žaisliukai. VIII amžiuje iš Kinijos į Japoniją buvo atvežtas žaidimas kemari (kojų rutulys). Pradžioje padarytas iš elnio odos, rutulys nebuvo įmantrių raštų, o šį žaidimą žaisdavo tik aukštuomenė. Vėliau, išpopuliarėjus žaidimui, jie įgavo daugiau raštų, jais žongliruodavo gatvės artistai. Taip iš „kojų rutulio“ jis tapo „rankų rutuliu“ – kamuoliu ir tapo mėgstamiausiu mergaičių iš turtingų šeimų žaidimu. Taip atsirado tų kamuolių įmantri puošyba siuvinėjimu – aristokratų užsiėmimų, meno kūriniu. Vykdavo gražiausio temari varžybos, jie buvo brangi ir solidi dovana, temari turėjo net savo specialius pavadinimus.
           XIX a., atsiradus didesnėms siūlų ir tekstilės gamybos apimtims ir technologijoms, šis rankų darbo žaislas tapo prieinamas platesnei visuomenei.  Kiekvienas regionas turėjo tik jam būdingus temari raštus.
            XXa. pradžioje keletas straipsnių apie temari anglų kalba išpopuliarino juos visame pasaulyje.
           Tradicinis temari gaminamas iš senų kimono, maišelio su ryžiais, kartais iš medinio rutuliuko.

           Šiais laikais temariai dovanojami kaip pagarbos ženklas. Be to, mamos per Naujuosius Metus juos dovanoja dukroms

            O čia mano mamytės gaminti temariukai ;)

2 komentarai:

  1. "TEMARI – gerai žinomas pasaulyje tarp rankdarbių mėgėjų." 8) Pirmą kart girdžiu. Nuostabūs!
    O koks skersmuo? O kas viduj? Iš tiesų ryžiai? Ar čia velta, o paskui siuvinėta??
    (Ar dera vis lįst čia, ir tiek klausinėt?.. (susisarmatijau))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šių burbulų viduje plastikas (gali būti bet kas), vyniojama plonais siūlais ant viršaus, siekiant išgauti vienodą paviršių, o tada ant viršaus siuvinėjami įvairūs raštai. Diametras gali būti įvairus (nuotraukoje apie 5 cm dydžio).
    Sniega, klausinėkite, domėkitės, bandykite, darykite ir mėgaukitės rezultatais ir procesu. Juk tam rankdarbiai skirti ;)

    AtsakytiPanaikinti