2011 m. balandžio 22 d., penktadienis

Lipdyta rožytė

               Norėčiau pasidalinti vienu iš ryškių vaikystės prisiminimų ir sudėti aprašymą, kaip galima nusilipdyti gražią roželę ir molio, plastilino, drusko tešlos, vaško ar bet kokios kitos lipdomos medžiagos. Vaikystės prisiminimas todėl, kad mane lipdyti šitą grožį išmokė vienas liaudies meistras seniai seniai Šiauliuose vykusios liaudies menų mugės metu. Man kaip mažai mergaitei tai labai užstrigo ir patiko. Iki šiol džiaugiuosi išmoktu dalyku ;) Todėl nusprendžiau pasidalinti ir su jumis šiuo "turtu" :)
              Aš roželes dariau iš dabar vaikams populiaraus Play Doh plastilino, kuris sustingsta. Taigi imame plastilino ir padalijame jį į tiek rutuliukų, kiek rožės žiedlapių norime gauti. Po to iš jų padarome blyniukus. Man ne visada išeina vienodai padalinti plastiliną, bet to ir nereikia, nes mažesniuosius gabaliukus naudoju rožės viduriukui, o didesniuosius išoriniams lapeliams.
              Imame pirma blyniuką ir susukame į "triūbukę" - tai bus rožės viduriukas. Po to imame kitą blyniuką ir apkabiname pirmąjį susuktą blyniuką iš tos pusės, kurbaigaisi išorinis kraštelis. Imame trečią blyniuką ir vėl vyniojame nuo kraštelio.
               Tą patį kartojame su visais likusiais blyniukais, formuodamos rožės žieduką pagal norą ;) Nuotraukose pateiki kiti trys žingsniai iš kelių perspektyvų.
              Šioje nuotraukoje pateikiu galutinį resultatą. Jei kyla klausimas, kodėl paėmus šešis blyniukus išėjo septynių lapelių roželė - atsakau: suformavus roželę, mano manymu gaunasi didelė apatine gėlelės dalis. Jei norime ją tvirtinti prie kotelio - puiku, nes taip bus lengvia. Bet jei norite roželę klijuoti prie kokio nors lygaus paviršiaus - pati roželė bus labai aukšta, o man visad norisi, kad ji nebūtų tiek daug atsikišusi. Dėl šios priežasties nupjaunu apatinę dalį ir iš gautos masės suformuoju ir prilipdaug dar vieną žiedlapį.

              Tokiu būdu buvo papuošta Aušrai dovanotos sagės dėžutė.
           Pamokėlei kažkodėl pasirinkau baltą plastiliną. Ech - sunkiau matosi. Todėl įkeliu kitų spalvų rožyčių nuotraukėlę ;)
           Iš tų vaikams skirtų priemonių galimą padaryti nemažai mielų rankdarbėlių. Čia mano paruoštukai Kalėdoms, kurie taip ir nebuvo panaudoti... bet manau , kad niekada ne vėlu juos užbaigti ir panaudoti ;)
                

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą