2012 m. birželio 3 d., sekmadienis

Pirmoji lininė skraistė

           Šį pavasarį pabandžiau megzti skaras - patiko. Ir labai gerai, kad pabandžiau, nes viena draugė paprašė numegzti jai skraistę, remiantis skaros schema. Iš lino :) Dar niekada nebuvau virbalais mezgusi iš lininių siūlų. Paprastai lininius siūlus sunaudoju nerdama.  
            Ramunei labai patiko  Gail skara (manau nuoroda veiks tik registruotiems Raverly vartotojams, o gal ir ne). Tie lapai nuostabūs :) Atsiprašau už nuotraukų ryškumą, nes laiko pasirinkti kitokį apšvietimą ar vietą neturėjau laiko, nes susivėlinau su pabaiga, o draugei reikėjo skraistės konkrečiai kelionei.

          Skaros aprašyme man labai patiko tai, kad nėra ryškaus platinimo takelio, kaip paprastai skarų schemose būna. Tik šiame aprašyme dviejose motyvo eilėse reikia daryti dvigubą užmetimą centre. Kadangi aš mezgiau ne skarą, o skraistę, kraštinių ripso stulpelių nebuvo - tik du centriniai platinimai ir mezgimas ratu. Tad vienas dvigubo užmetimo klausimas išspręstas. Kitam - galima išmegzti gerąja ir blogąja kitoje eilėje arba įvesti papildomą centrinę akį (tik prieš mezgant pakraštėlį teko ją sumegzti).
               

             Visa skara buvo megzta  iš  truputėlį gelsvų siūlų, o pakraštėliui išryškinti po keturias eilutes panaudoti kitų spalvų siūlai: balti, melsvi, mėlyni. Asmeniškai man tas numėlynavimas nuostabiai atrodo :)
                Pati skraistė yra paprasčiausio modelio (standartinis dviejų stačiakampių susiuvimas) tik pritaikant skaros mezgimo būdą. Man joje patinka tai, kad galima nešioti dviem būdais: smailiuosius kampus priekyje ir nugaroje arba ties rankomis. Antrasis ne toks įprastas ir man gražesnis atrodo.

Techniniai dalykai:

1. Megzta 2,5 numerio virbalais, sunaudota 135g lininių siūlų. Man mezginys toks truputį kietokas iš lino pasirodė. Žinau, kad nešiojant linas minkštėja, bet skara nėra tas gaminys, kurį dažnai skalbtumei, kad pakankamai greit pajusum jo suminkštėjimą. Gal vertėjo su storesniais virbalais megzti?

2. Skraistė viršuje pradėta megzti nuo 3,5 motyvo (*2) ir baigta numezgus iki 11 motyvų (*2) pločio.

3. Išmatavimai: kaklas 64 cm, apatinė plačiausia dalis 208 cm, ilgis per ilgąjį kampą 53 cm, trumpesnis ilgis 44-46 cm (dėl bangavimo pakraštėliuose)


          Norėsiu kada nors ir sau tokią nusinarplioti:) Kada nors, nes šiaučius - plikas, o bačius - basas...

4 komentarai:

  1. Pamačiau ir užsimaniau... Gal net krikštynų proga nusimegzti.
    O paskui buvo labai juokinga, nes tą skaros schemą jau esu mačiusi seniai, bet niekada taip nekreipiau dėmėsio, kaip po Jūsų numegztos...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nieko juokingo - aš ir pati anksčiau buvau mačiusi šią skarą, bet ji man neužstrigo. O kai numezgiau draugei - bemegzdama įsimylėjau :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. taip ir būna su tom schemom. žiūri žiūri ir nieko gražaus nematai, o kai kas kitas numezga, kažkodėl atrandi grožį :)
    Egle, kaip mezgėsi linas? Patiko? Kaip pirštukai?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Linas - siūlas kietokas. Kadangi laikausi duotų pažadų - teko labai intensyviai megzti, todėl piršteliai pakentėjo. Ypač dešinės rankos nykštys. Pora dienų po pabaigimo apie mezgimą net pagalvoti nenorėjau - reikėjo pertraukos.
    O megzti iš lino patiko - jau net suknelės nunarpliojimas nebeatrodo tos baisus dalykas. Įrašyta į norų sąrašą :)

    AtsakytiPanaikinti